Schimbător de căldură la sol sau schimbător de căldură a aerului la sol (GPWC) - un dispozitiv folosit pentru a sprijini ventilația clădirilor, crescând confortul termic al acestora prin reducerea fluctuațiilor de temperatură ale aerului furnizat clădirii. Termenul de „priză de aer sol/subteran” este de asemenea folosit în literatură.
În funcție de metoda de schimb de căldură, dispozitivul poate fi împărțit în dispozitive cu diafragmă și fără diafragmă. Schimbătoarele cu diafragmă sunt cele în care există un strat care separă (diafragmă) mediile între care are loc schimbul de căldură (schimbătoare cu conducte). În schimbătoarele fără diafragmă, aerul care curge are contact direct cu un strat de sol pregătit corespunzător (schimbătoare de pietriș și plăci).
Schimbătorul de căldură la sol folosește capacitatea termică mare a solului, datorită căreia este posibilă reducerea fluctuațiilor de temperatură a aerului furnizat clădirii (comparativ cu cel preluat direct din atmosferă). Instalația este utilizată pentru preîncălzirea (iarna) sau răcirea (vara) a aerului care intră în clădiri. Cel mai adesea, este un sistem combinat cu ventilația mecanică a clădirii și un recuperator, un sistem de încălzire cu aer (de exemplu, o pompă de căldură) sau cu ventilație gravitațională susținută de un coș solar.
Schimbătoarele de căldură la sol au fost utilizate inițial la construcția clădirilor autonome și a clădirilor construite în conformitate cu standardul german pentru case pasive. În prezent, această soluție este folosită din ce în ce mai des în instalațiile de ventilație ale clădirilor nou construite, unde se acordă o atenție deosebită consumului redus de energie al clădirii. Datorită microclimatului favorabil cauzat de funcționarea GPWC, schimbătorul este instalat din ce în ce mai mult în clădiri unifamiliale și multifamiliale.
Când faceți un schimbător de căldură la sol, este important să îl plasați la cel puțin 20 de centimetri sub adâncimea înghețului solului, iar cercetările efectuate pe schimbătoarele de căldură la sol au arătat că cele mai mari câștiguri de energie se obțin atunci când schimbătorul este îngropat la o adâncime de 4 - 5 m. Plasarea acestuia la o asemenea adâncime îi îmbunătățește semnificativ eficiența energetică.
Pentru a crește eficiența schimbătorului, deasupra acestuia este plasat un strat de izolație termică (aproximativ 30 cm). Izolarea termică, în funcție de grosimea stratului, simulează instalarea schimbătorului la o adâncime de 4–5 m prin separarea volumului activ al solului de influența condițiilor atmosferice. În cazul schimbătoarelor de căldură cu plăci, izolația termică permite amplasarea acestuia la o adâncime de 0,7 până la 2 metri.
Avantaje
încălzirea aerului în sezonul de iarnă,
răcirea aerului în sezonul de vară,
reducerea bacteriilor și ciupercilor (schimbătoare cu diafragmă fără pietriș),
curățarea aerului de smog (schimbătoare cu diafragmă fără pietriș),
umidificarea aerului în sezonul de iarnă (schimbătoare fără diafragmă),
dezumidificarea aerului în sezonul estival (schimbătoare fără diafragmă).
BROSURA INSTALARE
ETAPE INSTALARE